duminică, 24 iulie 2011

Sa ne amintim de Scoala Lungesti (1)


Scoala din Lungesti, cunoscuta si sub numele Scoala cu clasele I-VIII  Dumitru Ghimus a fost construita intre  anii `65-`67 in perioada in care tata era primar in comuna (Balabanesti).
Imi amintesc ca ma plimbam cu tricicleta pe mozaicul proaspat slefuit al holului mare. Undeva, spre usa salii de clasa  intai era o balta . Rotile se udau si eram tare mandru ca faceam si eu ceva - trei urme paralele pe mozaicul albicios . Mai am ceva amintiri de la drumul de Ciurea (IS) impreuna cu tata, pentru placile de teracota a sobelor .
Imi amintesc apoi prima zi de scoala, invatatoare fiind o "tovarasa" in varsta: doamna invatatoare Angheluta, cea care fusese si invatatoarea parintilor mei.
Aceasta prima zi are o poveste a ei, o poveste care transpusa in cuvinte a "smuls" prea-exigentului si regretatul domn profesor Dumitru Burghelea (lb. romana) o nota de 10, undeva prin clasele 7 sau 8. A fost, asa cum spunea profesorul, o nota de incurajare, stiut fiind faptul ca "10 are doar Dumnezeu care le stie pe toate, 9 profesorul si 8 un elev silitor".
Despre ce era vorba? In prima zi de scoala, speriat de multimea de copii, am fugit "un pic" dupa mama, care tocmai se intorcea acasa. Da` o sa revin cu povestea alta data...
Ce imi mai amintesc? Din clasa a III-a, invatatoare a fost doamna Didi Codreanu , apoi diriginta profesor Elena Mercorie (Pe unde o mai fi oare? Mi-a fost "soră" intr-o piesa de teatru). In clasa a VIII-a diriginte a fost domnul profesor Cornel Codreanu (istorie , geografie). Trebuie sa amintesc despre doamna profesor Mariana Angheluta (franceza) si domnul profesor Vasile Angheluta (matematica), regretata doamna profesor Elena Bahna (fizica, chimie), tanti Ileana cum ii ziceam noi, rudele apropiate. Ar mai fi de spus despre regretatul profesor Haltrich (biologie) de la care am invatat foarte multe (biologie, hoticultura). Intr-o primavara am curatat si format coroana la multi pomii fructiferi din gradina scolii. Pacat ca s-a dus... Imi mai amintesc de profesorul Munteanu de la care am invatat tehnologiile agricole si sa prelucrez fotografiile a/n. Ar mai fi doamna profesor Popa (director la scoala 5 din Barlad) care ne-a predat fizica si chimie intr-un an.
Tuturor le sunt profund recunoscator. Pacat ca unora dintre ei nu le mai pot multumi personal... Bagajul de cunostinte cu care am plecat spre alte scoli a fost, datorita stradaniei lor, suficient incat sa ajungem oameni.
Ce-ar mai fi de spus? RESPECT, doamnelor si domnilor profesori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumim!